Borstversteviging.nl borstversteviging, vergroting, verkleining en reconstructie, buikwandcorrectie en ooglidcorrectie
Home | Borstversteviging | Borstvergroting | Borstverkleining | Borstreconstructie | Buikwandcorrectie | Ooglidcorrectie | Links

Borstverkleining


Veel vrouwen willen graag grotere borsten, maar er zijn minstens zoveel vrouwen die juiste kleinere borsten willen. Te grote borsten kunnen namelijk aanleiding tot lichamelijke klachten (nek, schouder, rug) maar ook irritatie van de huid onder de borsten. Ook kan het aanleiding zijn voor schaamte en bijvoorbeeld het gevoel “constant bekeken te worden”.

Het resultaat van een borstverkleining wordt het mooist als u op uw ideale gewicht bent. Door het afvallen (of eventueel ook aankomen) gaat ook de omvang van uw borsten veranderen. Gaat u daarom ná de verkleinende operatie afvallen of aankomen, dan zal de omvang van uw borst weer veranderen.

Wie komt in aanmerking voor een borstverkleinende operatie?

In principe komt iedereen die volgroeid is in aanmerking voor een borstverkleining.

Onderzoek voorgaand aan de borstverkleinende operatie

Voorgaand aan de operatie zal de plastisch chirurg met de patiënt praten en de patiënt onderzoeken. Tijdens het gesprek wordt ingegaan op de specifieke redenen om een borstverkleining te willen en wat de klachten precies zijn. Voor het lichamelijke onderzoek zal de arts onderzoeken of er onregelmatigheden / afwijkingen zijn aan de borstklier en zal de arts de kwaliteit en kwantiteit (hoeveelheid) van het borstklierweefsel bekijken. Ook de kwaliteit van de huid wordt bekeken en de arts zal metingen verrichten aan de borsten (met een lineaal).

Aan de hand van het gesprek en het lichamelijk onderzoek, zal de arts de verschillende mogelijkheden uitleggen en vertellen hoe de operatie in zijn werk gaat.

De operatie

De borstverkleinende operatie kan in dagbehandeling worden uitgevoerd. U gaat dus ’s ochtends naar het ziekenhuis en komt er in principe ’s middags alweer uit. Bij binnenkomst zal de arts op uw de borsten met een viltstift aangeven waar hij precies gaan opereren. Vervolgens gaat u onder algehele narcose en kan de operatie beginnen.

Meestal wordt de borst verkleind door huid en klierweefsel te verwijderen. Vervolgens zal de tepelhof (de tepel en de daaromliggende huid) verplaatst worden om weer op de juiste plek terecht te komen. Vaak wordt de tepelhof ook verkleind. Er kunnen iets andere methoden van opereren gebruikt worden, maar dat bespreekt de plastisch chirurg als het goed is met u.

De wonden worden gehecht met heel fijn hechtmateriaal. Na de operatie heeft u (kleine) littekens rondom de tepelhof, recht naar beneden vanaf de tepelhof en in de plooi onder de borst. Dit wordt ook wel het ‘ankerlitteken’ genoemd. Aan de zijkant van uw borsten worden soms drains ingebracht. Deze zorgen voor de afvoer van overtollig bloed en wondvocht. Ook deze kunnen een klein litteken achterlaten.

Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Als u weer wakker bent, zal de behandelend arts u controleren.

De meeste hechtingen lossen vanzelf op in het lichaam, maar de uitwendige hechtingen worden na 1 of 2 weken verwijderd. U moet dan dus terugkomen. Ook zal er na ongeveer 3 maanden nog een afspraak met u worden gemaakt voor een controle.

Het resultaat van de borstverkleining

De resultaten van een borstverkleining zijn meestal zeer bevredigend. Bij ongelijke (asymmetrische) borsten is het wel moeilijk om ze helemaal gelijk te maken. Ook kunnen de vorm en gevoeligheid van de tepels veranderen. In hoeverre de littekens zichtbaar blijven is moeilijk te voorspellen. Wel is het zo dat littekens op een donkere huidskleur vaak langer zichtbaar blijven. Het geven van borstvoeding is meestal niet meer mogelijk na de operatie, maar kan soms toch nog wel mogelijk zijn. Na een jaar is meestal het echte eindresultaat te bepalen.

Hoe lang het resultaat mooi blijft hangt af van verschillende factoren. Door algemeen aankomen in gewicht, gaan de borsten ook meegroeien. Ook gebruik van de pil en zwangerschap kunnen de borsten weer vergroten.

Wat kan ik wanneer weer doen na de borstverkleining?

Meestal kunt u na 3 weken weer uw dagelijkse bezigheden oppakken. Zware arbeid en sporten mag na 6 weken weer. Het is raadzaam om de eerste 6 weken na de operatie wel dag en nacht een stevige sport-BH te dragen.

Risico borstverkleinende operatie

Er kleven aan een borstverkleining ongeveer dezelfde risico’s als aan iedere andere operatie. Uiteraard houdt een volledige narcose altijd een bepaald gezondheidsrisico in. Er is verder kans op nabloedingen, infecties en wondgenezingsproblemen. In zeldzame gevallen kan de doorbloeding van de tepel in gevaar komen.

Onderhuidse verdikkingen kunnen soms aanleiding zijn tot pijnklachten. In dat geval is een tweede operatie mogelijk om de verdikkingen te verwijderen.

Home | Borstversteviging | Borstvergroting | Borstverkleining | Borstreconstructie | Buikwandcorrectie | Ooglidcorrectie | Links

Copyright © 2004-2008 Borstversteviging.nl - e-mail borstversteviging [ at ] websnap.nl - Disclaimer